Abdij van San Galgano: mysterieus Toscane

Abdij van San GalganoDeze bijdrage maakt deel uit van onze top 10 tips voor de vakantie in Toscane. Het is onze eigen en persoonlijke top 10 van plekken die je moet zien en beleven tijdens je vakantie in Toscane. Eerder hebben we de nummer 10 besproken: Populonia en de Golf van Baratti. Dit keer onze nummer 9: de Abdij van San Galgano!

Toscane top 10 – nummer 9:
Abdij van San Galgano: mysterieus Toscane

De vervallen Abdij van San Galgano ligt ongeveer 30 kilometer ten zuidwesten van Siena in het Toscaanse heuvellandschap. Het is een bijzondere plek, die tijdens de vakantie in Toscane niet mag ontbreken.

Ridder Galgano Guinotti
Galgano Guinotti was een adellijke ridder afkomstig uit het Toscaanse Chiusdino, die er een losbandige levensstijl op na hield. In 1180 besluit hij zich terug te trekken op de heuvel Montesiepi en zijn leven verder te slijten als kluizenaar, nadat hem dat in een visioen is opgedragen. Aangekomen op de heuvel wil Galgano zijn zwaard in de rotsige bodem plaatsen om als kruis tijdens het gebed te laten dienen. Maar als hij zijn zwaard krachtig in de bodem steekt, wordt de rotsbodem zacht als boter zodat zijn zwaard doorschiet en voor een groot deel in de rots verdwijnt. Vervolgens blijkt het zwaard vast te zitten en kan niet meer uit de rots worden getrokken. Hiermee is de legende van San Galgano geboren en vanaf dat moment trekt de heuvel Montesiepi veel pelgrims die het wonder van het Zwaard willen aanschouwen. Komt dit verhaal bekend voor? Dat zou zo maar kunnen! Er wordt namelijk beweerd dat de legende van Koning Arthur en de Heilige Graal gebaseerd is op de legende van San Galgano.

Abdij van San Galgano

Het Zwaard van San Galgano

De Heilige Galgano
In 1181 overlijdt Galgano en binnen enkele jaren wordt hij heilig verklaard door de Paus. Rondom de rots met het zwaard van San Galgano wordt een kleine, ronde kapel gebouwd. Aan de voet van de heuvel Montesiepi wordt vervolgens in de 13e eeuw een klooster gebouwd die in 1288 als Abdij van San Galgano wordt ingewijd. Na verloop van enkele eeuwen begint de abdij in verval te geraken en nadat eind 18e eeuw als gevolg van een blikseminslag de klokkentoren en een groot deel van het dak instorten, wordt de abdij volledig verlaten.

Klooster Abdij San GalganoDe tijd staat stil
Sinds eind 18e eeuw is er in en rondom de abdij weinig veranderd. Het lijkt of de tijd heeft stilgestaan. Een bezoek aan de abdij voert door de kloosteromgang, de vergaderzaal en het scriptorium. Indrukwekkend is echter vooral de abdijkerk zelf, dat door het ontbreken van het dak een mysterieuze aanblik heeft. Na het bezoek aan de abdij voert een wandelpad de Montesiepi op naar de 14e eeuwse kapel, gebouwd op de plaats van de oorspronkelijk kapel van Galgano en waar het zwaard nog altijd in de rots te bewonderen is.

Kerk Abdij San GalganoPraktische informatie
De Abdij van San Galgano is gelegen aan de SP441. Neem vanuit Siena de SS73 en volg de borden naar San Galgano. Het officiële adres is Località San Galgano 167, 53012 Chiusdino SI.

De entree bedraagt € 2 voor volwassenen en € 1,50 voor kinderen en senioren.

De openingstijden zijn:
April – oktober: dagelijks van 9.00 tot 19.00 uur (tot 20.00 uur op zondag)
November – maart: dagelijks van 9.30 tot 17.30 uur (tot 18.30 uur op zondag)

Share