Amfitheater van Lucca

Amfitheater van LuccaDeze bijdrage maakt deel uit van onze top 10 tips voor de vakantie in Toscane. Het is onze eigen en persoonlijke top 10 van plekken die je moet zien en beleven tijdens je vakantie in Toscane.

Toscane top 10 – nummer 1:
Amfitheater van Lucca

Lange geschiedenis
Lucca ontwikkelde zich in de Romeinse tijd tot een belangrijke stad. De invloed van de Romeinen is nog altijd terug te vinden in het hedendaagse Lucca. Bijvoorbeeld oor het rechthoekige stratenplan van het oude centrum van de stad, typisch voor de Romeinse stadsontwikkeling. Een ander en wellicht wat meer zichtbaarder overblijfsel uit de tijd van de Romeinen is het amfitheater.

Met de bouw van het amfitheater, een ovaalvormig openluchttheater, in Lucca werd al in de tweede helft van de eerste eeuw na Christus begonnen, in de tijd van Keizer Claudius. Na de voltooiing werd het amfitheater gebruikt voor onder andere gladiatorenspelen.

Toen het Romeinse Rijk in elkaar stortte, werd Lucca bedreigd door aanvallen van Gotische volken. Het amfitheater, dat net buiten de toenmalige stadsmuren was gelegen, moest daarom worden gefortificeerd en verstevigd worden om als verdedigingswerk te kunnen dienen. Toen de Goten uiteindelijk geen dreiging meer vormden voor Lucca, is men het amfitheater gaan gebruiken voor diverse doeleinden. Op de ronde muren van het theater werden huizen gebouwd en het binnenplein werd ook bebouwd. Er kwam een gevangenis te staan, een zoutopslag en ook een buskruitmagazijn.

Pas tussen 1830 en 1839 werd het amfitheater weer enigszins in de oude glorie hersteld. Onder leiding van architect Nottolini werden de gebouwen op het binnenplein neergehaald en de Via dell’Anfiteatro rondom het eeuwenoude bouwwerk gerealiseerd.

Lucca AmfitheaterHet Piazza dell’Anfiteatro
Tegenwoordig is het Piazza dell’Anfiteatro een geliefde plek voor toeristen. En niet voor niets is het onze persoonlijke nummer 1 van Toscane. Het is een plaats waar je de geschiedenis kunt voelen, ondanks dat er de onvermijdelijke souvenirwinkeltjes zijn gevestigd. Een deel van het plein is ingeruimd voor terrassen van de hier gevestigde restaurants en barretjes, waardoor het plein een gezellige indruk maakt. Geen andere plek in deze stad is zo geschikt om even bij te komen van een dagje sightseeing of van het maken van een fietstocht door Lucca.

En als de vorm van het plein nog niet genoeg is om je te realiseren dat je hier in een bouwwerk uit de Romeinse tijd bent, loop dan eens rond het amfitheater over de Via dell’Anfiteatro. Hier zijn nog op diverse plekken Romeinse muren te vinden, bijvoorbeeld ter hoogte van het Piazza Scalpellini. En ga het plein vervolgens weer op via de kleinste poort, aan de oostzijde van het Piazza dell’Anfiteatro. Deze poort is de enige originele poort van het amfitheater.

Praktische informatie
Het Piazza dell’Anfiteatro bevindt zich aan de noordzijde van het oude centrum en is te bereiken via onder andere de Via Fillungo.

Toscane Top 10
Eerdere bijdragen uit de Toscane Top 10:
2. Siena – de mooiste stad van Toscane
3. Florence: Mercato Centrale en San Lorenzo
4. San Gimignano: ijs en koekjes in het Manhattan van Toscane
5. Pisa: in de schaduw van de Toren
6. Volpaia – Parel in de Chiantistreek
7. Certaldo: stad van Boccaccio en uien
8. Volterra AD 1398: vakantie in de Middeleeuwen
9. Abdij van San Galgano: mysterieus Toscane
10. Populonia en de Golf van Baratti

Share