Certaldo: stad van Boccaccio en uien

Certaldo AltoDeze bijdrage maakt deel uit van onze top 10 tips voor de vakantie in Toscane. Het is onze eigen en persoonlijke top 10 van plekken die je moet zien en beleven tijdens je vakantie in Toscane. Eerder hebben we de nummers 10 (Populonia en de Golf van Baratti), 9 (Abdij van San Galgano) en 8 (Volterra AD 1398: vakantie in de Middeleeuwen) besproken. Dit keer onze nummer 7: Certaldo, stad van Boccaccio en uien!

Toscane top 10 – nummer 7:
Certaldo: stad van Boccaccio en uien

Waar het nabijgelegen San Gimignano in het hoogseizoen vaak wordt overlopen door de grote aantallen toeristen die de stad willen bezoeken, is het in het niet minder fraaie Certaldo vaak een stuk rustiger. Vreemd, want Certaldo is een bezoek meer dan waard, maar niet vervelend, want je kan in Certaldo vaak nog in alle rust de mooiste plekje verkennen.

Certaldo Alto
Als je het over Certaldo hebt, dan is het goed onderscheid te maken tussen de weinig interessante moderne benedenstad en de middeleeuwse vesting die men Certaldo Alto of Castello noemt. In de benedenstad zijn talloze voorzieningen en winkels te vinden, maar voor een toerist zijn deze niet erg de moeite waard. Hoe anders is dat met de bovenstad! Om in Certaldo Alto te komen kan je omhoog lopen, maar dat is met het oog op het steile weggetje naar boven bepaald niet aan te raden. Veel makkelijker en leuker is het om met de funicolare naar boven te gaan. De funicolare, een kabeltreintje, gaat normaal gesproken elk kwartier heen en weer en kost circa € 1,20 voor een retour. Het vertrekpunt ligt in de benedenstad aan de Piazza Boccaccio.

Certaldo AltoBoccaccio, Boccacio en nog meer Boccaccio
De naam Boccaccio kom je tijdens het bezoek aan Certaldo veelvuldig tegen. Deze schrijver, dichter en humanist, die leefde tussen 1313 en 1375, is de beroemdste inwoner van Certaldo. Hij is vooral bekend van Decamerone, een raamvertelling van verhalen van jongeren die Florence tijdens de pestepidemie van 1348 zijn ontvlucht. Boccaccio is in Certaldo Alto – naar men aanneemt – begraven in de kerk van SS. Jacopo e Filippo. Hier is een buste van hem te vinden.

Bezienswaardigheden in Certaldo Alto
Certaldo Alto is niet groot, maar goed onderhouden. Het bestaat uit een hoofdstraat (Via Boccaccio) met aan het einde van deze straat het Palazzo Pretorio. Vanuit dit gebouw werden lange tijd de stad en de omgeving geregeerd. Delen van dit gebouw stammen uit de 7e eeuw. Het Palazzo Pretorio is geopend voor het publiek. In de naastgelegen kerk (Chiesa dei Santi Tomasso e Prospero) uit de 8e eeuw is de fresco Tabernacolo dei Giustiziati van Benozzo Gozzoli te bewonderen. Andere hoogtepunten in de oude stad zijn het Huis van Boccaccio (Casa di Boccaccio), dat een museum bevat dat aan de schrijver gewijd is. Ook het bezoeken waard is de Chiesa dei Santi Jacopo e Filipo, waar het graf van Boccaccio zou zijn gelegen en waar mooie fresco’s te bezichtigen zijn. Ook het Museo di Arte Sacra is een bezoek waard. In dit 15e eeuwse, voormalige klooster zijn schilderwerken, beelden en meubilair uit oude tijden te bekijken.

Bijkomen
Bijkomen van alle indrukken kan in Certaldo Alto op diverse plekken, in restaurantjes en kleine barretjes. Een aanrader is Ristorante L’Antica Fonte (Via Valdracca, 25), waar je heerlijk buiten in de tuin kunt eten.

Uien
En hoe zit het dan met die uien? Welnu, al sinds de Middeleeuwen staat Certaldo bekend om haar bijzondere uien. Boccaccio, wie anders, schreef er al over in zijn Decamerone. De ui is zelfs te vinden in het stadwapen van Certaldo. Er zijn twee soorten: de “statina”, een ronde ui met een paarsachtige kleur en een zachte, zoete smaak, en de “vernina”, een ui met een intense rode kleur en een scherpe smaak. De statina wordt vaak gebruikt om een typisch product uit Certaldo van te maken: marmellata di cipolla, een uienconfituur die werkelijk zalig is in combinatie met bijvoorbeeld pecorino kaas.

Certaldo uien

Share