Florence: Mercato Centrale en San Lorenzo

Florence Mercato CentraleDeze bijdrage maakt deel uit van onze top 10 tips voor de vakantie in Toscane. Het is onze eigen en persoonlijke top 10 van plekken die je moet zien en beleven tijdens je vakantie in Toscane.

Toscane top 10 – nummer 3:
Florence: Mercato Centrale en San Lorenzo

Firenze
Tijdens de vakantie in Toscane mag een bezoek aan Florence (Firenze in het Italiaans) niet ontbreken. Er zijn weinig steden waar zoveel te zien is: de wereldberoemde David van Michelangelo, de kunstschatten van het Uffizi, het indrukwekkende plein Piazza della Signoria, de Ponte Vecchio, de bekende Dom (Duomo), de leuke winkelstraten en Palazzo Pitti met de Boboli tuinen. Het is maar een kleine opsomming van al het moois dat Florence te bieden heeft. In dit blog zullen we ook in de komende bijdragen geregeld aandacht besteden aan deze bijzondere plekken.

Mercato Centrale
Een minder bekende plek in Florence is de centrale markt, Mercato Centrale. Deze overdekte markthal werd al in 1874 in gebruik genomen en is als bouwwerk al een bijzonderheid. Voor die tijd werden voor de bouw zeer moderne materialen gebruikt, zoals metaal, glas en gietijzer. Het gebruik van deze materialen zorgen ervoor dat veel licht binnenkomt, waarmee de bezoeker het gevoel van een markt in de open lucht krijgt.

Tegenwoordig is de markt nog altijd een levendige plaats. De markt biedt alles wat je op een ‘gewone’ markt ook zou verwachten. Zo vind je er verse vis, vlees, brood en banket, kaas, groenten en fruit. Maar daar blijft het niet bij. Op de markt zijn namelijk ook diverse mogelijkheden om heerlijk te eten. In 2014 is de bovenste verdieping van de Mercato Centrale omgebouwd tot een heus foodcourt, waar je een keur aan gerechten en wijnen kunt proberen. De verse producten die op de markt worden verkocht, worden gebruikt om verrassend lekkere gerechten te maken.

Florence Mercato Centrale

De Mercato Centrale

San Lorenzo
De Mercato Centrale is gelegen in het hart van de wijk San Lorenzo. Rondom de Mercato Centrale bevindt zich de markt van San Lorenzo. Hier vind je vooral veel souvenirs en lederwaren. Anders dan de Mercato Centrale is de markt van San Lorenzo vooral gericht op toeristen. Wees dus gewaarschuwd en probeer altijd wat af te dingen op de prijs.

Even genoeg van het winkelen en eten? Bezoek dan de Basilica di San Lorenzo, gelegen aan het gelijknamige plein. Deze kerk is gebouwd in de 15e eeuw op basis van een ontwerpt van de beroemde architect Filippo Brunelleschi en was de kerk van de De’ Medici familie. Veel leden van deze familie zijn dan ook begraven in deze kerk. De buitenkant van de kerk is bijna saai te noemen, maar neem dat voor lief, want de binnenkant van de kerk is dat zeker niet. Binnen zijn grote namen als Donatello en Michelangelo aan het werk geweest en dat is te zien. Met name de Cappelle Medicee, de kapellen van de De’Medici familie, zijn zeer de moeite waard.

Florence San Lorenze

De markt en Basiliek San Lorenzo

Praktische informatie
De Mercato Centrale ligt aan de Piazza Mercato Centrale in de wijk San Lorenzo. De markt zelf is maandag tot en met zaterdag geopend van 7 tot 14 uur. Het foodcourt op de eerste verdieping is elke dag geopend van 10 tot 24 uur. Meer informatie is onder andere te vinden op de volgende websites:

http://www.mercatocentrale.it/
http://mercatocentralefirenze.wordpress.com/

De Basilica di San Lorenzo is gelegen aan de Piazza San Lorenzo en is maandag tot en met zaterdag geopend van 10 tot 17.30 en in de maanden maart tot oktober ook op zondag van 12.30 tot 17.30 uur. De ingang van de Cappelle Medicee is gelegen aan de Piazza di Madonna degli Aldobrandini en zijn doorgaans geopend van maandag tot en met zondag van 8.15 tot 13.50 uur.

Voor meer informatie over de Cappelle Medicee:
http://www.polomuseale.firenze.it/en/musei/index.php?m=cappellemedicee

Toscane Top 10
Eerdere bijdragen uit de Toscane Top 10:
4. San Gimignano: ijs en koekjes in het Manhattan van Toscane
5. Pisa: in de schaduw van de Toren
6. Volpaia – Parel in de Chiantistreek
7. Certaldo: stad van Boccaccio en uien
8. Volterra AD 1398: vakantie in de Middeleeuwen
9. Abdij van San Galgano: mysterieus Toscane
10. Populonia en de Golf van Baratti

Share

2 gedachtes aan “Florence: Mercato Centrale en San Lorenzo

  1. Pingback: Siena – de mooiste stad van Toscane | Reizen naar Toscane

  2. Pingback: Amfitheater van Lucca | Reizen naar Toscane