Grotta del Vento: extra leuk op warme dagen

Grotta del Vento

Grotta del Vento
– extra leuk op warme dagen

Natuurlijke koelkast
De Grotta del Vento, letterlijk Grot van de Wind, gelegen in het noorden van Toscane, is één van de grootste voor toeristen toegankelijke grotten van Europa. Zoals uit de naam al kan worden afgeleid, is een kenmerkende eigenschap van deze grot dat er altijd een flinke bries doorheen waait. Deze wind, die bij de huidige toegang tot de grot snelheden bereikt tot 40 kilometer per uur, wordt veroorzaakt door de temperatuurverschillen tussen de binnenzijde van de grot en de buitenlucht. In de grot is het altijd 10,7 graden Celsius, wat het in de warme zomermaanden tot een geliefd uitje maakt om even lekker af te koelen.

Voordat de grot door speleologen werd verkend en toegankelijk werd gemaakt voor het grote publiek, was er slechts één, relatief kleine opening in de bergwand die toegang gaf tot de grot. De lokale bevolking bouwde voor deze opening een klein schuurtje, dat dankzij de koude wind die uit de opening naar buiten kwam, dienst kon doen als een natuurlijke koelkast. In 1929 is men begonnen de grot te verkennen en nadien open te stellen voor het publiek.

Grotta del VentoOntdekkingstochten voor groot en klein
Tegenwoordig is de grot te bezoeken voor iedereen. Er zijn drie verschillende ontdekkingstochten in de grot, in duur variërend van 1 tot 3 uur. De kortste tocht heeft een lengte van ongeveer 800 meter en 35 meter hoogteverschil, en biedt een wandeling langs prachtige kalkformaties en door grote open ruimtes binnenin de grot. De langste tocht heeft een lengte van ongeveer 2200 meter en 83 meter hoogteverschil. Deze tocht geeft ook toegang tot bijzondere holen in de grot, voert langs water en naar een 90 meter diepe, perfect verticale put.

Grotta del Vento ToscanePraktische informatie
De Grotta del Vento is het hele jaar geopend, met uitzondering van de kerstdagen. Gedurende de periode 1 april tot 1 november verrtrekken tours ieder uur vanaf 10 tot en met 18 uur (let op: geen tour om 13 uur). Dit zijn de korte tours, de langere tours hebben minder vertrektijden. Raadpleeg hiervoor de site van de Grotta del Vento.

De entreeprijzen variëren van € 9 tot € 20 voor personen vanaf 10 jaar en € 7 tot € 16 voor kinderen tot 10 jaar.

Er is een bar en een souvenirwinkeltje aanwezig.

De Grotta del Vento is gelegen in de bergachtige streeks Garfagna, ongeveer een uur rijden ten noorden van Lucca. Het adres is:
Via Grotta del Vento, 1
Fornovolasco (LU)
GPS-coördinaten:
Lat. 44°02’03” N (44.0341° N)
Lon. 10°21’27” E (10.3575° E)

Meer informatie (ook in het Engels) is te vinden op de website van de Grotta del Vento.

Share