Kasteelstad Lari – tussen pasta en kersen

Kasteel van Lari

Kasteelstad Lari – tussen pasta en kersen

Castello di Lari
Het kleine stadje Lari ligt in de provincie Pisa, ongeveer halverwege tussen de steden Pisa en Volterra op een dominante positie in de Pisaanse heuvels. Al in de tijd van de Etrusken werd deze plaats bewoond, maar het belang van Lari nam pas toe toen er in de vroege middeleeuwen een kasteel werd gebouwd. Het stadje zoals we dat nu kennen, is vervolgens rondom dit kasteel vormgegeven.

Het kasteel was een belangrijk verdedigingspunt aan de grens van de Republiek Pisa totdat Pisa in 1406 door de Republiek Florence werd veroverd. Na de verovering werd Lari een belangrijk bestuurscentrum en de thuisbasis van de zogeheten Vicari, leden van de aristocratische families uit Florence, waarvandaan de directe omgeving werd bestuurd.

Terwijl het kasteel steeds minder belangrijk werd als verdedigingswerk, werd het kasteel meer en meer door de Florentijnse machthebbers gebruikt als een plezierig verblijf. Het kasteel werd onder andere verfraaid met fresco’s. Pas in 1848 veranderde de functie van het kasteel en werd het een centrum van lokale rechtspraak, welke rol tot in de 20e eeuw werd vervuld.

Tegenwoordig is het kasteel van Lari te bezoeken. Als je hier rondloopt, kan je je goed voorstellen waarom deze plek werd gekozen om een kasteel te bouwen. De uitzichten over het omliggende Toscaanse heuvellandschap zijn indrukwekkend.

Pasta van Martelli in LariPasta van Martelli
Aan de voet van het kasteel van Lari is een klein fabriekje gesitueerd. Hier maakt de familie Martelli al sinds 1926 volgens velen de beste pasta van Italië. Het is mogelijk om een kijkje te nemen in de kleine fabriek en te zien hoe pasta wordt gemaakt. Ter plekke kan geen pasta worden gekocht, maar om de hoek is een bar/winkeltje waar de pasta wordt verkocht.

Lari ToscaneSagra delle Ciliegie
Lari staat ook bekend om de kersen die hier worden geteeld. Ieder jaar (in de periode eind mei/begin juni) vindt in het stadje de Sagra delle Ciliegie plaats: het Feest van de Kersen. Tijdens dit feest wordt met veel muziek, eten en gezelligheid de oogst van de kersen gevierd.

Meer informatie en tips om te overnachten
In de omgeving van Lari zijn diverse leuke agriturismi te vinden, zoals Agriturismo Lari en Agriturismo Terricciola.

Meer informatie over het kasteel is te vinden op deze website. De pastafabriek van de familie Martelli heeft ook een eigen website.

Share