Monteriggioni: vestingstad waar de tijd stil heeft gestaan

Vestingstad Monteriggioni

Monteriggioni
– vestingstad waar de tijd heeft stilgestaan

Lange geschiedenis
In 1213 werd door de machthebbers van de stadstaat Siena besloten tot het stichting van een vesting ten noorden van Siena, langs de Via Francigena, de bekende pelgrimsroute vanuit West-Europa naar Rome. In de middeleeuwen werd namelijk veelvuldig gevochten over de macht over deze economisch en strategisch belangrijke weg, waar ook de Florence graag zeggenschap over had.

In een paar jaar tijd werd op een heuvel een heuse vesting gebouwd, met poorten, wachttorens en uiteraard verdedigingsmuren. Rond de vesting kwam een slotgracht, die in tijden van oorlog niet werd gevuld met water, maar met brandend hout en hete kolen. Pas in de zestiende eeuw, tegelijk met de val van de stad Siena, werd de vesting veroverd door de Florentijnen. Daarna verloor Monteriggioni de belangrijke verdedigingsfunctie en trad het verval in. In de twintigste eeuw, ten tijde van Mussolini, werd besloten de oude vesting ter herstellen en kreeg de vesting het uiterlijk dat wij nu nog altijd kunnen bewonderen.

Middeleeuwse feesten MonteriggioniMonteriggioni Medievale
De vesting is altijd een bezoek waard. Maar elk jaar in juli is er altijd nog een extra reden om de plek te bezoeken. Dan worden namelijk de middeleeuwse feesten gehouden. Het hele vestingstadje is dan omgetoverd in een echt middeleeuws stadje, met ridders, jonkvrouwen, geestelijken en bedelaars. Er kan volop gegeten en gedronken worden en vooral genoten worden van onder andere riddergevechten en middeleeuwse dansen.

Monteriggioni Toscane

Meer informatie
Monteriggioni is handig gelegen langs de snelweg tussen Florence en Siena (Fi-Si). Neem de afslag Monteriggioni en volg de borden. Overigens is de vestingstad al vanaf de snelweg te zien. Monteriggioni beschikt over enkele restaurants en bars.
Meer informatie over Monteriggioni is te vinden op de website van de gemeente. Informatie over de middeleeuwse feesten is te vinden op deze website.

Share

Een gedachte aan “Monteriggioni: vestingstad waar de tijd stil heeft gestaan

  1. Pingback: Siena – de mooiste stad van Toscane | Reizen naar Toscane