Pisa: in de schaduw van de Toren

Toren van PisaDeze bijdrage maakt deel uit van onze top 10 tips voor de vakantie in Toscane. Het is onze eigen en persoonlijke top 10 van plekken die je moet zien en beleven tijdens je vakantie in Toscane.

Toscane top 10 – nummer 5:
Pisa: in de schaduw van de Toren

Toren van Pisa
Wie aan Pisa denkt, ziet direct de scheve toren voor zich. Logisch, want de Toren van Pisa (Torre Pendente) is het beroemdste bouwwerk van Pisa, bekend over de hele wereld. Een bezoek aan deze toren is voor veel toeristen dan ook (terecht) een onderdeel van de vakantie in Toscane.

De geschiedenis van de toren gaat terug tot in de 12e eeuw, toen begonnen werd met de bouw van deze bij de Dom behorende klokkentoren. De ondergrond waarop de toren werd gebouwd, bleek echter niet stevig genoeg en al tijdens de bouw begon de toren te hellen. De bouw werd op dat moment voor bijna 100 jaar stilgelegd vanwege de oorlog tussen Pisa enerzijds en Florence en Genua anderzijds. Dat gaf de grond de tijd om te zetten, waardoor uiteindelijk de toren niet direct is omgevallen.

Toen de bouw werd hervat en de volgende verdiepingen van de toren werden voltooid, heeft men geprobeerd de helling te compenseren. De bovenste verdieping werd zelfs recht bovenop de scheve toren gebouwd. Als je goed naar de toren kijkt, zie je ook dat de bovenste verdieping wat minder scheef staat dan de rest. Uiteindelijk mochten deze ingrepen niet baten en de toren bleef door de eeuwen heen steeds verder opzij zakken, zodat men begon te vrezen dat de toren wel eens om zou kunnen gaan vallen. Om dit te voorkomen is eind 20e eeuw onder andere het fundament van de toren verstevigd en heeft men de toren een stukje rechtop getrokken. Zo kan de scheve toren van Pisa ook de toekomstige generaties tot de verbeelding blijven spreken.

Pisa Piazza dei Cavalieri

Palazzo dell’Orologio aan het Piazza dei Cavalieri

Pisa heeft zoveel meer te bieden
Het nadeel van dit beroemde bouwwerk is dat alle andere delen van de interessante binnenstad van Pisa minder aan bod komen. Sterker nog, veel toeristen komen alleen naar Pisa om de toren te zien en vertrekken dan weer. En dat is zonde, want deze leuke universiteitsstad heeft zoveel meer te bieden dan alleen de toren.
Het begint al met het ‘plein’ waar de toren staat: het Campo dei Miracoli (Veld der Wonderen). Naast de beroemde Toren zijn hier de Dom, Baptisterium en Camposanto (een begraafplaats waar naar verluidt een scheepslading van heilige grond van Golgotha ligt) te vinden.

Pisa Piazza dei Cavalieri

Palazzo della Carovana (ook wel Palazzo dei Cavalieri genoemd)

Piazza dei Cavalieri
Als je besluit vanaf het Campo dei Miracoli het oude centrum van Pisa in te lopen, kom je al vrij snel op het indrukwekkende Piazza dei Cavalieri. Dit plein was tijdens de hoogtijdagen van de Republiek Pisa het centrale punt van de staat, waar het bestuur gevestigd was. Aan het plein staan enkele fraaie Palazzi, de Ridderskerk (Santo Stefano dei Cavalieri) en ook een standbeeld van Cosimo I de Medici, groothertog van Toscane.

Borgo Stretto en Lungarno
Iets verderop bevindt zich de Borgo Stretto en de Piazza delle Vettovaglie. Hier wisselen luxe boetiekjes, kleine marktpleintjes, gezellige terrasjes en smalle steegjes elkaar af.
Ook de oever van de Arno (Lungarno) heeft een aantal bijzondere bouwwerken te bieden, zoals het Koninklijk Paleis (Palazzo Reale), Palazzo Agostini en de kerk van de Santa Maria della Spina. Langs de Arno ligt ook het Piazza Garibaldi, het exacte middelpunt van de oude stad en een zeer geliefd plein met barretjes en La Bottega del Gelato, waar heerlijk ijs te krijgen is.

Pisa Lungarno

Het blijkt dus wel dat Pisa meer is dan alleen de scheve toren. Het bovenstaande is nog steeds maar een beperkte opsomming van bezienswaardigheden in deze stad. Ook een bezoek aan de eeuwenoude Hortus Botanicus is de moeite waard, evenals de middeleeuwse verdedigingswerken. Trek dus gerust een dag uit om Pisa eens echt te leren kennen!

Pisa Santa Maria della SpinaPraktische informatie
Pisa is zowel per auto als per trein goed te bereiken. Pisa ligt bij de autostrada A12 en de superstrada Fi-Pi-Li. Per trein zijn er rechtstreekse verbindingen met onder andere Rome, La Spezia/Genua en Florence. Vanaf het centraal station Pisa Centrale loopt men zo het centrum in.

De Toren van Pisa is geopend voor bezoekers vanaf 8 jaar. Kaartjes kunnen vooraf gekocht worden via de website van de Toren van Pisa (zie hieronder) en kosten € 18 per persoon (kinderen 8-10 jaar gratis). Dit is aan te raden, aangezien er steeds maximaal 30 personen tegelijk op de Toren mogen zijn.

De website van het toerismekantoor van de gemeente Pisa: http://www.turismo.pisa.it/en/
Meer informatie over de Toren van Pisa: http://www.opapisa.it/en/home-page.html

Toscane Top 10
Eerdere bijdragen uit de Toscane Top 10:
6. Volpaia – Parel in de Chiantistreek
7. Certaldo: stad van Boccaccio en uien
8. Volterra AD 1398: vakantie in de Middeleeuwen
9. Abdij van San Galgano: mysterieus Toscane
10. Populonia en de Golf van Baratti

Share