Populonia en de Golf van Baratti

Het fort van Populonia

Het fort van Populonia

Toscane top 10 – nummer 10:
Populonia en de Golf van Baratti

De komende dagen gaan we steeds een van onze top 10 tips voor de vakantie in Toscane bespreken. En dat betekent eigenlijk een onmogelijke opgave, want hoe kan je al dat Toscaanse moois beperken tot een top 10?! Toch proberen we het, onze eigen en persoonlijke top 10 van plekken die je moet zien en beleven tijdens je vakantie in Toscane. We trappen af met nummer 10: Populonia en de Golf van Baratti!

Populonia is een eeuwenoud stadje langs de Toscaanse kust, tegenwoordig gelegen in de gemeente Piombino. Vanuit Piombino vertrekt de veerboot naar het eiland Elba, dat hemelsbreed maar zo’n 15 kilometer van Populonia is gelegen en dus ook goed te zien is vanaf de heuvel waarop Populonia gelegen is.

Populonia en de Golf van Baratti
Al ruim 3000 jaar geleden werd de plek waar nu Populonia ligt bewoond. Ten tijde van de Etrusken kwam het stadje tot volle bloei. In de zesde eeuw voor Christus was Populonia een populaire vestigings- en handelsplaats, waar een acropolis en een indrukwekkende stadsmuur de statuur van de stad bevestigde. Vanaf de eerste eeuw na Christus kwam de stad in verval. Aanvallen van barbaren en piraten zorgden ervoor dat de stad diverse keren vernietigd werd. Pas in de vijftiende eeuw werd de stad weer een beetje in haar glorie hersteld, toen er diverse verdedigingswerken werden gerealiseerd in opdracht van het Prinsdom Piombino, waar Populonia toe behoorde.

Populonia en de Golf van Baratti

Necropolis van Populonia

Tegenwoordig is er van het roemruchte verleden van Populonia nog steeds het nodige terug te vinden. Direct buiten het stadje bevindt zich een necropolis (begraafplaats) van de Etrusken, waar diverse tomben zijn blootgelegd. Hier kan men een goede indruk krijgen van dit deel van de Etruskische cultuur. Ook in het stadje Populonia zelf zijn resten van diverse Etruskische en Romaanse bouwwerken te bewonderen, zoals de Etruskische stadsmuur. Op de plek waar eens de akropolis van Populonia stond, is in de Middeleeuwen een Fortezza (fort) gebouwd, dat goed bewaard is gebleven en bezocht kan worden.

Golf van Baratti

Golf van Baratti

Niet alleen het stadje Populonia zelf en de opgravingen zijn de moeite waard, maar Populonia is gelegen aan de Golf van Baratti: een kuststrook met zandstrand en een pijnbomenbos. Ideaal dus om een cultureel verantwoord bezoekje te combineren met even lekker uitpuffen op het strand en misschien wel een heerlijke duik in de Middellandse Zee!

Enkele links voor meer informatie:
http://www.parchivaldicornia.it/parco.php?lang=eng&code=000&codex=bart-gen
http://www.castellitoscani.com/populonia.htm

Share