Met de auto naar Toscane

Met de auto naar ToscaneMet de auto naar Toscane? Alle vrijheid!

Als u met de auto naar Toscane wilt reizen, dan zijn er meerdere routes mogelijk. Elke route heeft zijn voordelen en helaas ook nadelen. De files bij de Gotthardtunnel in Zwitserland zijn berucht, maar ook de Brennerpas in Oostenrijk levert geregeld problemen op. Maar wat is nu de beste route, zijn er alternatieven en welke kosten zijn verbonden aan de gekozen route? Hieronder proberen wij dit allemaal voor u op een rijtje te zetten, zodat u zelf een afgewogen keuze kunt maken.

Naar Toscane via Zwitserland
Voor vrijwel de meeste startpunten in Nederland en België is de kortste route om met de auto naar Toscane te rijden via Zwitserland. De meest voor de hand liggende route is van Basel via Luzern, de Gotthardtunnel en Belinzona naar de grensovergang Chiasso/Como, waarna u uw autoreis in Italië voorzet via Milaan. Moet u in het westelijke deel van Toscane zijn (provincies Massa, Pisa, Lucca, Livorno en Grosseto), dan rijdt u vervolgens via Parma en La Spezia. Ligt uw vakantiebestemming in het oostelijke deel van Toscane (provincies Firenze, Pistoia, Prato, Arezzo en Siena), dan bevelen wij aan om na Milaan via Bologna richting Firenze (Florence) te rijden.

Het belangrijkste obstakel in deze reis is de Gotthardtunnel. Als u de actuele toestand op de Zwitserse snelwegen en ook bij de Gotthardtunnel wilt weten, neem dan een kijkje op de website van de Zwitserse ANWB. U kunt de Gotthardtunnel op diverse manieren ontwijken. De leukste en mooiste daarvan is om in plaats van de tunnel te rijden via de Gotthardpas. U rijdt dan niet dwars door de berg, maar via een pas eroverheen. Het is een mooie route, die wellicht niet erg snel gaat, maar als er een flinke file voor de tunnel staat, is het nog altijd sneller dan stilstaan. Een andere manier om de Gotthardtunnel te ontwijken is om een klein beetje om te rijden en na Basel te rijden via Zürich, Chur, de San Bernardino en dan bij Belinzona weer aan te sluiten op de gebruikelijke route. Deze route duurt een uur langer dan via de Gotthardtunnel, maar als bij de tunnel grote files staan, haalt u dat uur zo weer in!

Houdt u rekening mee dat u voor het rijden op de Zwitserse snelwegen een autobahnvignet nodig heeft. U kunt dat vooraf kopen (tegen aanvullende vergoeding) bij de ANWB in Nederland, maar u kunt het vignet ook aanschaffen bij diverse tankstations voordat u bij de Zwitserse grens aankomt en zelfs bij het grenskantoor kunt u het vignet kopen. De prijs van het vignet (zonder toeslagen van verkopende partijen) is momenteel CHF 40,00, oftewel ongeveer € 33,00. DIt vignet is 14 maanden geldig: vanaf december van het vorige jaar tot en met januari van het volgende jaar.

Overzicht van overnachtingshotels op de route naar Toscane via Zwitserland.

Naar Toscane via Oostenrijk
U kunt ook via Oostenrijk met de auto naar Toscane rijden. U rijdt dan vanuit Duitsland via Kufstein of via Füssen en de Fernpas Oostenrijk binnen, vervolgt uw weg langs Innsbruck en dan door de Brennerpas naar Italië. In Italië gaat u op de autostrada (snelweg) via Verona en  Bologna richting Firenze (Florence). De route via Oostenrijk is wat langer dan via Zwitserland, maar wordt door velen gekozen om de Gotthardtunnel te vermijden. Toch is ook de route via Oostenrijk niet zonder obstakels. Zo kan er door de grote drukte in de Brennerpas eveneens de nodige vertraging ontstaan en is het ook in Italië vaak nog druk door het verkeer dat deze route ook neemt richting het Gardameer en de Adriatische kust.

De actuele situatie op de Oostenrijkse snelwegen en passen vindt u op de website van de Oostenrijkse ANWB.

Om in Oostenrijk op de snelweg te mogen rijden heeft u een vignet nodig. Ook dit vignet is te koop bij de ANWB in Nederland en bij tankstations langs de snelwegen. U kunt kiezen uit een vignet voor 10 dagen, 2 maanden of een jaar. De kosten van het vignet bedragen € 8,80 (10 dagen), € 25,70 (2 maanden) of € 85,70 (heel jaar). Overigens betaalt u ook los van dit vignet nog € 8,50 voor het gebruik van de Brennerpas.

Overzicht van overnachtingshotels op de route naar Toscane via Oostenrijk.

Share