Parkeren in Toscane

Parkeren in Toscane FlorenceParkeren in Toscane: onze tips

Veel toeristen bezoeken tijdens hun vakantie in Toscane de steden Florence, Pisa, Siena en Lucca. Een vaak gehoorde ‘klacht’ is dat het zo moeilijk is om in die steden een parkeerplekje te vinden. En als men dan een parkeerplaats heeft gevonden, zijn de parkeertarieven soms schrikbarend hoog. Daarom hebben wij een aantal tips om te parkeren in Toscane op een rijtje gezet.

Parkeren in Florence
De grootste stad van Toscane, Florence, staat bekend om haar mooie gebouwen en musea. Een vakantie in Toscane zonder bezoek aan Florence is eigenlijk niet mogelijk. Er is echter één maar: rijden en parkeren in Toscane wordt door velen als stressvol ervaren. Onze eerste tip is dan ook: parkeer gratis buiten het centrum en ga met de tramvia (een soort sneltram) voor een aantrekkelijk tarief het centrum van Florence in. Op deze pagina vindt u meer informatie over de tramvia en een suggestie voor een parkeerplaats buiten het centrum bij een halte van de tramvia.

Als u liever toch de auto meeneemt het centrum in, dan is parkeren op het Piazzale Michelangelo een leuke en goedkope mogelijkheid. Dit plein ligt op een heuvel aan de zuidoever van de Arno, waar je een geweldig uitzicht over de stad hebt. Vanaf het Piazzale Michelangelo kan je met een paar (goed begaanbare) trappen afdalen naar de binnenstad. De wandeling naar het centrum duurt ongeveer 20 minuten. Ook is dit plein een halteplaats voor de Hop On Hop Off bus (waar u hier kaarten voor kunt kopen). Parkeren op het Piazzale Michelangelo is gratis, dus hier kan men goedkoop parkeren bij het centrum van Florence. Hou er wel rekening mee dat het druk is op dit plein. Het loont dus vroeg te komen, want dan zijn er vaak nog voldoende parkeerplekken vrij. Let op: wij hebben melding gekregen dat recent het parkeren op dit plein betaald is geworden! Wilt u zeker gratis kunnen parkeren, parkeer dan buiten de stad en ga met de tramvia het centrum in.

Rijdt u het centrum in, dan zijn er diverse parkeergelegenheden, die echter wel alle betaald zijn. Een relatief gunstig gelegen en geprijsde parkeergelegenheid is de parkeergarage van Fortezza Fiera, gelegen aan de noordrand van het centrum. Parkeren kost hier ongeveer € 1,60 per uur of € 20 per dag. Naar het centrum is ongeveer 10 minuten lopen. De parkeergarage is 24 uur per dag geopend en gelegen bij het Fortezza da Basso, Piazzale Caduti nei Lager.

Wilt u echt in hartje stad parkeren, dan kunt u proberen een plekje langs de doorgaande wegen van het centrum te vinden. BIjvoorbeeld langs de Lungarno della Zecca Vecchia. Parkeren langs de weg kost ongeveer € 2,00 à € 3,00 per uur. Ook kunt u parkeren in de parkeergarage van de Mercato Centrale. Deze is 24 uur per dag geopend en gelegen aan de Piazza del Mercato Centrale, met de ingang aan de Via S. Antonino. Het eerste uur kost hier € 2,00, het tweede € 3,00 en elk uur daarna liefst € 8,00. Een waarschuwing: een groot deel van het oude centrum van Florence is alleen toegankelijk voor geautoriseerd bestemmingsverkeer (ZTL Zona Traffico Limitato). Let goed op dat u geen ZTL binnenrijdt, want u krijgt gegarandeerd een stevige boete.

Op de website van het parkeerbedrijf van Florence is meer informatie te vinden over de parkeergarages in deze stad.

Parkeren in Toscane SienaParkeren in Siena
Ook Siena heeft de naam dat het moeilijk is om hier een parkeerplaats te vinden. De historische binnenstad van Siena is afgesloten voor verkeer, met uitzondering van geautoriseerd bestemmingsverkeer (ZTL Zona Traffico Limitato). Zorg dat u de ZTL niet binnenrijdt, want dat levert een stevige boete op.

Waar dan wel parkeren in Siena? Onze tip: parkeer in de parkeergarage Santa Caterina, gelegen aan de Via Fontebranda Esterna (ook wel aangeduid als Via Esterna Fontebranda). Vanuit de parkeergarage loop je in 5 minuten naar de voet van de oude stad en dan kan je met roltrappen verder tot je bijna naast de Dom staat. De parkeergarage is 24 uur per dag geopend en kost € 2,00 per uur of € 35 per dag.

Voor hetzelfde tarief kunt u ook bij parkeergarage Il Campo parkeren, gelegen aan Via di Fontanella.

Een goedkope optie is parkeren bij het treinstation van Siena in parkeergarage La Stazione, gelegen aan het Piazza Carlo Rosselli. Deze grote parkeergarage is 24 uur per dag geopend en kost € 0,50 voor het eerste uur en in totaal € 2,00 voor de hele dag. Met een roltrap kunt u vanaf deze parkeergarage naar de Porta Camollia komen en het centrum ingaan.

Meer informatie over parkeren in Siena vindt u op de website van het parkeerbedrijf van Siena.

Parkeren in Toscane SienaParkeren in Pisa
Veel toeristen komen alleen naar Pisa om de beroemde Toren van Pisa te bezoeken. Vlakbij de Toren zijn enkele bewaakte parkeerterreinen te vinden, bijvoorbeeld aan de Via Cammeo. Parkeren kosten hier € 2,00 per uur en het terrein is de hele dag geopend. Een ander bewaakte parkeerterrein bij de Toren is gelegen aan de Via Vecchia Barbaricina en kost € 1,50 per uur.

Als u het niet erg vindt om een kilometer te lopen naar de Toren, dan kunt u gratis parkeren op het parkeerterrein aan de Via Paparelli. Let op: op woensdag en zaterdag wordt hier een markt gehouden en dan is parkeren op dit terrein verboden!

Indien u niet (alleen) voor de Toren van Pisa komt maar het centrum van Pisa wilt verkennen, dan kunt u ook parkeren in de parkeergarage gelegen aan de Piazzale Vittorio Emanuele. Deze parkeergarage is 24 uur per dag geopend en kosten € 2,00 per uur. Vanuit deze parkeergarage loopt u zo dé winkelstraat van Pisa in, de Corso Italia.

Ook zijn bij het centrum van Pisa diverse mogelijkheden om langs de weg te parkeren. De kosten daarvan lopen op tot € 2,00 per uur. Let wel goed op dat u niet de echte binnenstad inrijdt. Dit is namelijk afgesloten voor alle verkeer met uitzondering van geautoriseerd bestemmingsverkeer (ZTL Zona Traffico Limitato). Zorg dat u de ZTL niet binnenrijdt, want dat levert een stevige boete op.

Parkeren in Toscane Pisa LuccaParkeren in Lucca
Lucca is een populaire bestemming voor een dagtochtje en dat betekent dat het, zeker in het hoogseizoen een uitdaging kan zijn om een parkeerplekje te vinden. Toch is parkeren in Lucca, zelfs op drukke dagen, minder moeilijk dan in de andere grote steden van Toscane.

Gratis parkeren kan buiten de stad op meerdere parkeerterrein, zoals het parkeerterrein gelegen aan de Via delle Tagliate aan de noordkant van het centrum. Hiervandaan loopt u in ongeveer 10 minuten naar de Porta Santa Maria, waar u het historische centrum van Lucca binnenkomt.

Aan de zuidkant van het centrum, bij het station, zijn diverse parkeerplaatsen te vinden. Ook langs de Viale Giuseppe Giusti. De tarieven per uur variëren van € 1 tot € 1,50 per uur.

Een centraal gelegen parkeergarage is Park Mazzini, een ondergrondse parkeergarage binnen de stadsmuren van Lucca, gelegen aan de Via dei Bacchettoni. Parkeren kost hier € 1,00 per uur. De parkeergarage is 24 uur per dag geopend.

Share

Een gedachte aan “Parkeren in Toscane

  1. Pingback: Tramvia naar Florence centrum | Reizen naar Toscane