San Gimignano: ijs en koekjes in het Manhattan van Toscane

San Gimignano ToscaneDeze bijdrage maakt deel uit van onze top 10 tips voor de vakantie in Toscane. Het is onze eigen en persoonlijke top 10 van plekken die je moet zien en beleven tijdens je vakantie in Toscane.

Toscane top 10 – nummer 4:
San Gimignano: ijs en koekjes in het Manhattan van Toscane

San Gimigano en de torens
San Gimignano is een populair stadje in de provincie Siena, een kleine 60 kilometer ten zuidwesten van Florence. Van een afstandje is al te zien waarom San Gimignano zo tot de verbeelding van velen spreekt: het historische centrum van de stad wordt gedomineerd door hoge torens. Dat is meteen ook de verklaring waarom San Gimignano soms wel het Manhattan van de middeleeuwen wordt genoemd.

Tegenwoordig zijn er nog 14 torens te zien, maar lang geleden waren het er veel meer. San Gimignano ontwikkelde zich in de middeleeuwen in eerste instantie als tussenstop voor de pelgrims die onderweg waren over de Via Francigena naar Rome. Toen het belang van de stad toenam, begonnen ook onderlinge twisten en rivaliteit tussen de belangrijke families in de stad. Dit resulteerde in de bouw van torens. Hoe hoger de toren, zo werd gezegd, hoe belangrijker de familie. Op een gegevens moment telde de stad wel 72 torens van soms wel 70 meter hoog. De rivaliteit tussen de families werd echter door de gemeente beteugeld, toen deze bepaalde dat geen enkele toren hoger mocht zijn dan de toren die hoorde bij het gemeentehuis.
Nadat een pestepidemie in 1348 een einde maakte aan de welvaart en ontwikkeling van San Gimignano, bleef het stadje in de eeuwen die daarop volgden vrijwel onveranderd voortbestaan. Tegenwoordig is San Gimignano vooral een zeer geliefde bestemming voor toeristen.

Piazza della Cisterna San Gimignano

Piazza della Cisterna

Wat te zien in San Gimignano
Wie denkt dat San Gimignano alleen torens in de aanbieding heeft, heeft het mis. Een bezoek aan San Gimignano biedt veel meer dan alleen dat. Midden in het centrum staat de Collegiata di Santa Maria Assunta. Deze kerk, ook wel de Dom (Duomo) genoemd, staat bekend om de vele prachtige fresco’s, gemaakt door enkele grote namen uit de Italiaanse kunstgeschiedenis, zoals Benozzo Gozzoli , Domenico Ghirlandaio en Taddeo di Bartolo. Een andere interessante plek is de burcht van San Gimignano (Rocca), waarvandaan u een prachtig uitzicht hebt over de stad en de omringende heuvels.

Het centrum wordt gekenmerkt door twee hoofdwegen, de Via San Matteo en de Via San Giovanni, die bovenaan in de stad elkaar treffen op een tweetal pleinen, de Piazza Duomo en de Piazza Cisterna. In de hoofdwegen zijn tal van kleine winkeltjes te vinden met souvenirs en kunstwerken. Het Piazza Duomo wordt gekenmerkt door de grote trap die leidt naar de Collegiata en de Palazzo Podestà (het huis van de burgemeester) met een grote loggia en de Palazzo comunale, het stadhuis. Het Piazza della Cisterna is het centrale plein van de stad en is vernoemd naar de waterput, die nog altijd midden op het plein te vinden is.

San Gimignano Gelateria DondoliIJs en koekjes
Hoewel (uiteraard) de bezienswaardigheden van San Gimignano de belangrijkste reden zijn om de stad te bezoeken, zijn er voor lekkerbekken nog twee redenen: de ijssalon van Sergio Dondoli en de pasticceria van Armando en Marcella.

Gelateria Dondoli is gelegen aan het Piazza della Cisterna. Het is een klein zaakje, dat eigenlijk niet eens erg opvalt. Op het plein is nog een ijssalon te vinden en veel toeristen denken dat dit zaak van Dondoli is. Goed opletten dus. De Gelateria Dondoli is zo bijzonder, omdat Sergio Dondoli een echte ijsmeester is. Hij maakte deel uit van het Italiaanse team dat twee keer het Wereldkampioenschap IJsmaken heeft gewonnen. Het ijs dat Dondoli maakt is niet alleen van zeer hoge kwaliteit, er zijn ook tal van bijzondere smaken te kiezen. Bijvoorbeeld Framboos en Rozemarijn (Lampone e Rosmarino) en Braam en Lavendel (Mora e Lavanda), maar ook Limoncello-ijs en natuurlijk Vernaccia-ijs, gemaakt van de lokale druivensoort. De ‘gewone’ smaken, zoals chocola, aardbei en vanille zijn eveneens onovertroffen. De rij voor de winkel van Dondoli lijkt lang, maar er wordt hard doorgewerkt, dus voor je het weet zit je bij de waterput met een overheerlijk ijsje.

Pasticceria Armando e Marcella ligt aan de Via San Giovanni en herbergt ook een barretje. Deze pasticceria is een hemelse plek als je houdt van lekkere koekjes en chocolade. De collectie zelfgemaakte lekkernijen is enorm. Er is te veel om op te noemen, maar enkele van onze favorieten zijn Pinolini (koekjes gemaakt van amandelspijs met pijnboompitjes rondom) en Brutti ma Buoni (letterlijk: lelijk maar lekker, en die naam klopt echt).

Praktische informatie
Zeker in het hoogseizoen kan het in San Gimignano druk zijn. De stad beschikt over diverse parkeerterreinen (waarvan sommige een pendelbusverbinding hebben met de binnenstad), maar het verdiend aanbeveling om vroeg te arriveren, zodat je een makkelijk een plek kunt vinden. Zeker op zondag is het vaak erg druk.

In de stad zijn diverse restaurants en pizzeria’s te vinden. Helaas zijn sommige daarvan zo verwend door de stroom toeristen, dat de kwaliteit en service veel te wensen overlaten. Goede geluiden zijn wel te horen over deze twee restaurants:
– Osteria I Quattro Gatti, Via Quercecchio 9
– Cum Quibus, Via San Martino 17

Meer informatie over San Gimignano is te vinden op de website van de gemeente: www.sangimignano.com/en/

Gelateria Dondoli: Piazza della Cisterna 4 www.gelateriadipiazza.com
Pasticceria Armando e Marcella: Via San Giovanni 88

Toscane Top 10
Eerdere bijdragen uit de Toscane Top 10:
5. Pisa: in de schaduw van de Toren
6. Volpaia – Parel in de Chiantistreek
7. Certaldo: stad van Boccaccio en uien
8. Volterra AD 1398: vakantie in de Middeleeuwen
9. Abdij van San Galgano: mysterieus Toscane
10. Populonia en de Golf van Baratti

Share

2 gedachtes aan “San Gimignano: ijs en koekjes in het Manhattan van Toscane

  1. Pingback: Florence: Mercato Centrale en San Lorenzo | Reizen naar Toscane

  2. Pingback: Siena – de mooiste stad van Toscane | Reizen naar Toscane