San Miniato: tussen Pisa en Florence

San Miniato ToscaneSan Miniato: tussen Pisa en Florence

Ongeveer halverwege tussen de steden Pisa en Florence ligt het stadje San Miniato. Al van veraf kan je het zien liggen, want de indrukwekkende toren van de oude vesting van San Miniato staat fier bovenop de heuvel.

Basso en Alto
Dit stadje bestaat uit twee delen: het in het dal van de Arno gelegen San Miniato Basso en het op de heuveltop gelegen San Miniato Alto. Het hogere deel is echt een bezoek waard. Vanaf de heuveltop heb je een mooi uitzicht over het dal van de Arno en bij mooi weer kan je zelfs de zee zien liggen. Hier zijn ook de bezienswaardigheden van dit stadje gelegen.

Geschiedenis
San Miniato kent een lange geschiedenis. Gelegen langs de rivier de Arno, aan de weg van Pisa naar Florence en aan de Via Francigena (de beroemde pelgrimsroute naar Rome), kwam San Miniato al vroeg tot ontwikkeling. In de 13e eeuw is het in opdracht van de Duitse keizer Frederik II versterkt. Om deze reden werd de stad lange tijd aangeduid als San Miniato al Tedesco (“Duitser”). San Miniato kwam vervolgens onder de heerschappij van Florence, waarna het deel ging uitmaken van het Groothertogdom Toscane.

Vesting San Miniato TorenBezienswaardigheden in San Miniato
In de belangrijkste bloeiperiode van de stad, de 13e eeuw, zijn er diverse bouwwerken opgericht die nog altijd te bekijken zijn. De belangrijkste bezienswaardigheid is de vesting, oftewel de Rocca di Federico II, bovenop de hoogste heuvel van San Miniato. Hier werd in opdracht van keizer Frederik II een hoge toren gebouwd, waarvandaan het dal van de Arno gecontroleerd kon worden. De toren is in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers verwoest, maar na de oorlog weer opgebouwd. De toren kan worden beklommen en is vanwege het mooie uitzicht, zeker bij helder weer, de moeite waard.

Een andere bezienswaardigheid is de Kathedraal van San Miniato (Cattedrale di Santa Maria Assunta e San Genesio), gebouwd in de 12e eeuw. Tijdens de Florentijnse heerschappij is de kathedraal uitgebreid en is de naastgelegen verdedigingstoren Torre di Matilde bij het kerkgebouw betrokken. Aan de kathedraal kleeft een triest verhaal: in de Tweede Wereldoorlog hadden de Duitse bezetters een groot aantal bewoners van de stad bijeengebracht in de kathedraal, toen een Amerikaanse bom daar insloeg. Als gevolg daarvan kwamen 55 mensen om het leven.

Andere indrukwekkende gebouwen zijn het Palazzo Vescovile en het Palazzo Seminario.

San Miniato Truffel MarktEten in San Miniato: truffel!
San Minato staat ook bekend om de witte truffel die in de streek rondom de stad volop groeit. Ieder jaar vindt in de weekenden van november (met uitzondering van het eerste weekend) de markt van de witte truffel (Mercato Nazionale del Tartufo Bianco) plaats. Hier kan de culinaire liefhebber zijn hart ophalen.

Overnachten en eten
In de omgeving van San Miniato zijn tal van accommodaties te vinden. Een leuke, levendige agriturismo (vakantieboerderij) in de buurt is Agriturismo Fucecchio. Een aanrader voor een gezellig restaurantje is Osteria L’Upupa, Via Augusto Conti 15.

Meer informatie over San Miniato
Meer informatie over San Miniato kan je vinden op de website van de toeristische organisatie voor de provincie Pisa.

Share