Siena – de mooiste stad van Toscane

Siena Dom DuomoDeze bijdrage maakt deel uit van onze top 10 tips voor de vakantie in Toscane. Het is onze eigen en persoonlijke top 10 van plekken die je moet zien en beleven tijdens je vakantie in Toscane.

Toscane top 10 – nummer 2:
Siena – de mooiste stad van Toscane

Mooiste stad van Toscane
Volgens velen is Siena de mooiste stad van Toscane. Zeker is in elk geval dat weinig van de grotere steden in Toscane zo mooi bewaard zijn gebleven en nog volop in hun middeleeuwse glorie zijn te bewonderen. Begonnen als kleine Etruskische nederzetting en later als Romeins stadje, werd Siena pas een plaats van echte betekenis in de middeleeuwen, toen de Republiek Siena een belangrijk financieel centrum werd, mede als gevolg van de aanwezigheid van zilvermijnen in het gebied.

De pestepidemie van 1348 heeft echter de stad zwaar getroffen en door de opvolgende oorlogen met aartsrivaal Florence werd de republiek zwakker en van minder belang tot het in de 16e eeuw opging in het groothertogdom Toscane. Na de middeleeuwen lag de ontwikkeling van Siena vrijwel stil, totdat de stad werd ontdekt als toeristische trekpleister.

Wat te zien in Siena
Het valt niet mee om een bondig overzicht te geven van al het moois dat Siena te bieden heeft. Er is simpelweg zo veel te zien! Laten we beginnen met de twee – in onze ogen – hoogtepunten van de stad: de Dom (Duomo) en het Piazza del Campo.

Met de bouw van de Dom (ook wel Cattedrale di Santa Maria Assunta genoemd) werd al in de 12e eeuw na Christus begonnen. De voorspoed van de Republiek Siena is in de vormgeving van de Dom terug te zien. Het heeft een rijk versierde façade, een opvallende zwart-wit gestreepte klokkentoren en binnen is een werkelijk prachtige vloer te bewonderen. Het was de bedoeling dat de Dom de grootste kerk van het christendom zou worden. Door de pestepidemie kwam van dit plan niets terecht en bleef een deel van de kerk onafgebouwd.

Het Piazza del Campo, of kortweg Il Campo, is het centrale plein van Siena en twee keer per jaar het decor van de Palio, de beroemde paardenrace tussen de contrade, buurten, van de stad. Aan het plein staan het Palazzo Pubblico, het stadhuis, en de Torre del Mangia, de belangrijkste klokkentoren van de stad met een hoogte van 102 meter. Aan de voet van de toren is na de grote pestepidemie de Cappella di Piazza gebouwd. De vorm van het plein is ovaal of schelpvormig met een hoogteverschil. Op het laagste punt zijn de Palazzo Pubblico en de Torre del Mangia gelegen, op het hogere deel van het plein zijn tegenwoordig talloze restaurants met terrassen gevestigd. Recht tegenover het Palazzo Pubblico ligt de openbare fontein Fonte Gaia (Bron van Vreugde). Via kilometerslange aquaducten en tunnels stroomt hier al sinds de 15e eeuw vers water uit de heuvels rond Siena naar toe. Een heerlijke verfrissing op een warme zomerdag!

Siena CampoOok de moeite waard in Siena
Naast de Dom en Il Campo kent Siena nog veel andere fraaie en interessante plekken. Het loont om het centrum van de stad door te wandelen en je ogen de kost te geven.
Op het Piazza Salimbeni is het gelijknamige Palazzo te vinden, een statig gebouw dat in de middeleeuwen gebouwd is als hoofdkantoor van de beroemde bank Monte dei Paschi di Siena, één van de oudste nog bestaande banken.

Aan de rand van het centrum ligt de San Domenico (Piazza San Domenico), een gotische kloosterkerk waarvan de bouw in 1226 begon. Binnen is de Cappella di Santa Caterina, gewijd aan de stadsheilige van Siena met een prachtig marmeren tabernakel, waarin zich haar hoofd bevindt. Niet ver van de San Domenico bevindt zicht het geboortehuis van Santa Caterina (Via Costa di Sant’Antonio 6), dat na de heiligverklaring van Caterina is veranderd in een heiligdom, het Santuario Cateriniano. In het heiligdom zijn diverse kunstwerken te vinden die diverse gebeurtenissen uit het leven van Santa Caterina voorstellen.

Liefhebbers van schilderkunst kunnen hun hart ophalen in de Pinacoteca , gevestigd in het palazzo Buonsignori (Via di San Pietro, 29). Diverse meesterwerken uit de Siënese school zijn hier te bewonderen.

Nog niet genoeg gezien?
Als je na het bezichtigen van Siena nog energie over hebt, is er in de omgeving van de stad ook nog veel moois te bekijken. Vanuit Siena kan je bijvoorbeeld naar de Abdij van San Galgano, een mysterieuze, vervallen abdij met een bijzondere geschiedenis. Ook het nabijgelegen vestingstadje Monteriggioni is een bezoek meer dan waard. Na al het steen toch liever de natuur in? Rij dan naar de heuvels van de Chiantistreek, waar bossen, olijfaarden en natuurlijk wijngaarden elkaar afwisselen.

Praktische informatie
Siena is met de auto goed te bereiken via onder andere de autoweg “Fi-Si” vanuit Florence. In Siena is het niet altijd makkelijk parkeren. Onze tip: parkeer in de parkeergarage Santa Caterina, gelegen aan de Via Fontebranda Esterna. Vanuit de parkeergarage loop je de oude stad in en dan kan je met roltrappen verder tot je bijna naast de Dom staat.

Siena is ook met de trein te bereiken vanuit onder andere Florence, Pisa (met overstap in Empoli) en Grosseto. Het station ligt net buiten het centrum. Er rijden diverse bussen vanaf het station naar het centrum.

De Palio vindt ieder jaar plaats op 2 juli en 16 augustus. Hou er rekening mee dat het dan zeer druk is in de stad.

Meer informatie over Siena is te vinden via het toeristenkantoor van de provincie Siena (ook in het Engels): http://www.terresiena.it/

Toscane Top 10
Eerdere bijdragen uit de Toscane Top 10:
3. Florence: Mercato Centrale en San Lorenzo
4. San Gimignano: ijs en koekjes in het Manhattan van Toscane
5. Pisa: in de schaduw van de Toren
6. Volpaia – Parel in de Chiantistreek
7. Certaldo: stad van Boccaccio en uien
8. Volterra AD 1398: vakantie in de Middeleeuwen
9. Abdij van San Galgano: mysterieus Toscane
10. Populonia en de Golf van Baratti

Share

Een gedachte aan “Siena – de mooiste stad van Toscane

  1. Pingback: Amfitheater van Lucca | Reizen naar Toscane