Volpaia – parel in de Chiantistreek

VolpaiaDeze bijdrage maakt deel uit van onze top 10 tips voor de vakantie in Toscane. Het is onze eigen en persoonlijke top 10 van plekken die je moet zien en beleven tijdens je vakantie in Toscane. Eerder hebben we de nummers 10 (Populonia en de Golf van Baratti), 9 (de Abdij van San Galgano), 8 (Volterra AD 1398: vakantie in de Middeleeuwen) en 7 (Certaldo – stad van Boccaccio en uien) besproken. Dit keer onze nummer 6: Volpaia – parel in de Chiantistreek!

Toscane top 10 – nummer 6
Volpaia – parel in de Chiantistreek

Chianti
De Chiantistreek is misschien wel een van de beroemdste streken in Toscane, niet in de laatste plaats door de vele wijnen die in dit gebied geproduceerd worden. Het is een streek die tot de verbeelding spreekt: groene heuvels, afgewisseld met indrukwekkende wijngaarden, olijfgaarden en romantische kleine stadjes. Bekende plaatsen zoals Castellina in Chianti, Radda in Chianti en Greve in Chianti trekken ieder jaar weer veel bezoekers. Maar er is in deze mooie streek meer te ontdekken, waarvoor je wel even van het gebaande pad moet gaan. Een dergelijke ontdekking is het plaatsje Volpaia.
VolpaiaCastello di Volpaia
Volpaia ligt enigszins verstopt. De weg die leidt naar het dorpje is op zichzelf al de moeite waard en slingert zich een weg dwars door wijn- en olijfgaarden. Dan, na de zoveelste bocht, is daar ineens Volpaia. Of beter gezegd, het Castello di Volpaia. Zoals bijna alles in de Chiantistreek, heeft ook Volpaia al een lange geschiedenis achter zich. Naar verluidt is al in de 10e eeuw na Christus begonnen met de aanleg van een fort of kasteel op deze plek. In de eeuwen die volgde, werd het belang van Volpaia – strategisch gelegen vrijwel op de grens tussen de rivaliserende stadstaten Florence en Siena – steeds groter. En dus werden ook de verdedigingswerken uitgebreid. Toen de vijandelijkheden tussen Florence en Siena uiteindelijk gestaakt werden, werd de verdedigingsfunctie van Volpaia minder belangrijk en ontwikkelde het zich verder met kerken en bebouwing voor bewoning. Zo is het Volpaia ontstaan dat nu te bezoeken is: een lieflijk, klein stadje in een schilderachtig decor.

Wijn, wijn en nog meer wijn
Tegenwoordig is de Chiantistreek vooral beroemd om de heerlijke wijnen die er geproduceerd worden. Dat is in Volpaia niet anders: rondom het stadje zijn uitgestrekte wijngaarden te vinden. Deze wijngaarden behoren voor het overgrote deel toe aan het wijnhuis Castello di Volpaia, dat hier onder meer een voortreffelijke Chianti Classico produceert. Een bezoek aan het wijnhuis en een kijkje in de wijnkelders mag eigenlijk niet ontbreken.

Volpaia wijnkelder ChiantiBuon appetito
In Volpaia zijn een paar heel fijne restaurants te vinden. Zo kunt u in de tuin van Ristorante La Bottega genieten van het lekkers dat deze streek te bieden heeft, terwijl u uitkijkt op de wijngaarden waar de wijn vandaan komt die u bij uw maaltijd drinkt. Eigenaresse Carla en haar familie maken alle gerechten volgens 300 jaar oude recepten. Zelfgemaakte pasta, heerlijke Bistecca fiorentina en wild zwijn en als afsluiting “middeleeuwse” torta, gemaakt door nonna Gina, de moeder van Carla.

Volpaia Bottega Eten

Nonna Gina aan het werk in de keuken

Praktische informatie
Volpaia is gelegen aan de SP112 in de gemeente Radda in Chianti. Vanuit de richting Radda is het een geasfalteerde weg. Komende vanuit de richting Panzano is het een grindweg met een aantal zeer mooie fotomomenten.

De website van het wijnhuis Castello di Volpaia is http://www.castellodivolpaia.com/en/tasting/ Hier kunt u ook een wijnproeverij met rondleiding reserveren. Wilt u op het landgoed logeren in een van de fraaie appartementen, klik dan hier voor meer informatie en prijzen.

Ristorante La Bottega is gelegen aan het Piazza della Torre 1 en de website van het restaurant is http://www.labottegadivolpaia.it Het restaurant is gesloten op dinsdag.

Share