Volterra AD 1398: vakantie in de Middeleeuwen

Deze bijdrage maakt deel uit van onze top 10 tips voor de vakantie in Toscane. Het is onze eigen en persoonlijke top 10 van plekken die je moet zien en beleven tijdens je vakantie in Toscane. Eerder hebben we de nummers 10 (Populonia en de Golf van Baratti) en 9 (Abdij van San Galgano) besproken. Dit keer onze nummer 8: het middeleeuwse feest van Volterra AD 1398!

Toscane top 10 – nummer 8:
Volterra AD 1398: vakantie in de Middeleeuwen

Volterra AD 1398Volterra: stad van Etrusken, Romeinen en Florentijnen
Op een dominante plek boven op een hoge heuvel kijkt de stad Volterra uit over het omringende Toscaanse heuvellandschap. Volterra is een stad met een rijke en lange geschiedenis. Ontstaan als vestigingsplaats van de Etrusken onder de naam Velàthri, die in deze stad hun cultuur tot grote hoogten zagen stijgen. Toen de rol van de Etrusken uitgespeeld was, werd Volterra een Romeinse stad (Volaterrae), waar nog altijd de tekenen van terug te vinden zijn, zoals het Romeinse amphitheater. In de Middeleeuwen zag Volterra zich omring door machtige buren, zoals Florence, Siena en Pisa en werd onderdeel van de strijd tussen die steden, waarbij Florence uiteindelijk aan het langste eind trok.

Volterra AD 1398Middeleeuws feest
Met zo’n roemruchte en lange geschiedenis kan het niet anders dan dat de huidige stad Volterra veel bijzonders te bieden heeft. Niet voor niets is het een geliefde bestemming voor toeristen en op zichzelf heeft Volterra al een plek in onze top 10 van Toscane verdiend. Maar er is jaarlijks een evenement in de stad, dat Volterra nog extra bijzonder maakt: het middeleeuwse feest Volterra AD 1398.

Volterra AD 1398Iedere tweede en derde zondag van augustus wordt de oude binnenstad van Volterra terug getoverd naar de Middeleeuwen. Er verschijnen handwerklieden die – net als ruim 600 jaar geleden – potten bakken, ijzer smeden en hout bewerken. Je ziet kraampjes met etenswaren uit de Middeleeuwen. Op alle pleinen en in het stadspark vinden middeleeuwse spelen plaats, valkeniers laten hun indrukwekkende vogels zien, ridders vechten onderlinge duels uit en uiteraard is er veel plaats voor volkszang- en dans. En tussen al dat spektakel door is de stad gevuld met lieden die rechtstreeks met de tijdmachine uit de Middeleeuwen naar onze tijd zijn gehaald: monniken, prinsessen, melaatsen, kooplieden en rovers.

Het feest wordt groots aangepakt en biedt jong en oud de mogelijkheid om de stad eens op een heel andere manier te bekijken. Als een bezoek aan de Volterra in augustus al op het programma stond, ga dan vooral op één van deze zondagen!

Volterra AD 1398Praktische informatie
Volterra AD 1398 vindt iedere tweede en derde zondag van augustus plaats. De feestelijkheden starten om 11.00 uur ’s ochtends en duren tot ongeveer middernacht. De entree bedraagt € 10 voor volwassenen, € 6 voor kinderen tussen 10 en 17 jaar en voor senioren, kinderen jonger dan 10 jaar zijn gratis. In de stad kan tijdens het feest alleen met de oude munt Grosso Volterrano betaald worden. Een Grosso is precies één euro waard en op diverse locaties binnen het feestterrein kan het geld gewisseld worden.

In 2022 vindt Volterra AD 1398 plaats op zondag 14 en zondag 21 augustus!

Voor meer informatie over het feest en het programma: www.volterra1398.it


Share